Seradan gönül gözüyle şampiyonluklara
Seradan gönül gözüyle şampiyonluklara
Görme engelli Samet’in başarı öyküsü
KOCAELİ – Kocaeli’de yaşayan ve doğuştan görme engelli olan Samet Şafak, gülle atma ve judo ile ilgileniyor. Haftanın 3 günü serada, 4 günü ise salonda gece gündüz antrenman yapan Şafak, “efsane atlet” olmak ve Türk bayrağını uluslararası platformlarda gururla dalgalandırmak istiyor.
Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde yaşayan ve Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde seracılıkla uğraşan 30 yaşındaki Samet Şafak, 24 yaşında tanıştığı gülle atma sporuyla yeni bir hayata başladı. yüzde 90 görme engelli olarak dünyaya geldi, 6 yıldır gülle atma sporuyla uğraşıyor. Kısa sürede bu sporu öğrenen Şafak, yaklaşık 2 ay önce Konya’da düzenlenen şampiyonada birinci oldu. Dünya şampiyonu olmak için gece gündüz çalışan Samet Şafak, judoya 6 ay önce başladı. 2 hafta önce Ankara’da düzenlenen Judo Şampiyonası’na 6 aylık bir çalışmayla katılan Samet Şafak, burada derece elde ederek Türkiye 3.’sü oldu. Haftada 3 gün, her gün 4 saat judo antrenmanı yapan Şafak, diğer 3’ü ise serada sebzelerle ilgileniyor.
“Türkiye’de çeşitli dereceleri var”
Samet Şafak’ın antrenörü Gültekin Sevinç, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor Kulübü’nde görev yaptığına değinerek, “16 yıldır judo eğitmenliği yapıyorum. Özel sporcularla çalışıyorum. Yüzlerce sporcu yetiştirdim. Sporcularımız 26 kazandı.” Avrupa Dünya Olimpiyatlarında madalyalar.Samet aramıza yeni katıldı, Atletizmde gülle atma yapıyordu.Türkiye’de çeşitli dereceleri var.Samet bana bir öneri ile geldi ve ‘Ben judo yapabilir miyim?’ Çalıştık, çalıştık ve yapabileceğine inandım. 6 yıldır güç sporu olarak gülle atma yaptı, judoda güç ve kondisyon istiyor” dedi.
“Samet 6 aylık bir çalışmayla judoda Türkiye üçüncüsü oldu”
Samet Şafak’a her zaman inandığını dile getiren Sevinç, “Bu inanç ona da yansıyor. Sabah akşam 4 saat antrenmanlarımıza devam ediyoruz. Samet çok hızlı ilerliyor, Avrupa Dünya Olimpiyatlarını alacağına inanıyorum.” Birçok sporcum daha önce bu dereceleri elde etti, umarım onunla da başarı elde ederiz.Samet çok hızlı ilerliyor.Normalde 6 gün sabah akşam 6 gün acemi sporcu çalıştırmıyorum ama hızla ilerliyor ve ben ona inanıyorum.Samet gibi bir sporcunun bu kadar çok çalışması nadirdir.Samet 6 aylık çalışmayla judoda Türkiye 3.sü olmuştur.Yarışmada birincilik ve ikincilik “Olimpiyatlardan milli sporculardı” takım, Avrupa dünya sınıfından. Samet onlarla kafa kafaya mücadele etti. Şu anda Samet’e ilk etapta Judo öğretiyorum. Normalde 5 yıldan aşağı judocular yetiştirilmez ama Samet yaklaşık 2 yılda judoyu öğrenir ve Avrupa’nın dünya sıralarına geleceğini düşünüyorum” dedi.
“Türkiye Görme Engelliler Atletizm Şampiyonası’nda şampiyon oldum”
Yüzde 90 oranında görme kaybı olduğunu belirten Şafak, “5 kardeşiz, ablam ve ben doğuştan görme engelliyiz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor sporcusuyum. Atletizm alanında Türkiye yarışlarına katıldım. Gülle atma 6 ay önce judoya kulüpten bir arkadaşımın tavsiyesi ile başladım 2 hafta önce Ankara’da düzenlenen Judo şampiyonasında Türkiye 3.sü oldum 6 aylık çalışmayla bunu başardım antrenörüm Gültekin çok deneyimli, benimle olağanüstü ilgileniyor.” 2 kez antrenman yaparak Avrupa dünya şampiyonu olmayı hedefliyorum, bana çok yakışacağını düşünüyorum. Olimpiyatlara katılmak istiyorum” dedi.
“6 yıl gülle atma alanında çalıştım”
Spora başlayan bireylerin kendilerini daha rahat ifade edebildiğini belirten Şafak, “Engelli sporcuların kendileri hakkında daha net konuşabildiklerini öğrendim. Çok şaşırdım ve sevindim. Bende yapabilirim dedim. 24 yaşındayım. 6 yıl gülle atma alanında mücadele ettim.Hem atletizm hem de judoda devam ediyoruz. 6 aydır judo eğitimi alıyorum. Günde iki kez antrenman yapıyorum, 4 saat çalışıyorum, 3 saatimi yolda geçiriyorum.”
“Görme engelli olmam şampiyon olmama engel değil”
Eğitim dışında serada çalışan Samet Çalışkan, “Bizimköy Engelliler Üretim Vakfı’nda 6 yıldır çalışıyorum, 5 seradan sorumluyum. Serada 150 engelli çalışıyor. 2 yıllık- oğlum ben de onu spora yönlendirmek istiyorum.Görüşüm yüzde 90 sadece ışığı görebiliyorum başka bir şey göremiyorum.Sporla tanışana kadar çok sıkıntılı süreçlerden geçtim sanırım. Sporla her şeyin üstesinden geldim.Özgüvenim arttı.Bireyin hayatı zor, sporcunun hayatı daha da zor ama her şey ben istedikten sonra oluyor.Hayal ettiğim şeylerden biri de spor yapmak. Avrupa’dan, dünyadan madalya.” Bana çok yakışacağını düşünüyorum çünkü bunun için çok çalışıyorum. Hedefim gelecekte efsane bir sporcu olmak ve benim gibi özel kişilere örnek olmak. Görme engelli olmak benim için şampiyon olmak sorun değil” dedi.